Żelazo

Żelazo jest ważnym dla naszego organizmu składnikiem mineralnym. Jego najważniejszą funkcją jest produkcja hemoglobiny. Żelazo zwiększa także odporność organizmu. Jego zapotrzebowanie w organizmie jest zmienne i zależy od wielu czynników, od wieku, płci i stanu organizmu.

Niedobór żelaza może powodować anemię. W przypadku niedoboru żelaza często stosuje się suplementację. Najlepiej stosować ją pod kontrolą lekarza, żeby nie przedawkować żelaza. Przyjmowanie preparatów z żelazem jest zalecane dla kobiet w ciąży oraz karmiących. Suplementację stosuje się także w przypadku obfitych menstruacji, u osób z zaburzeniami wchłaniania żelaza, u wcześniaków i dzieci po konflikcie serologicznym.

Naturalnymi źródłami żelaza są czerwone mięso oraz podroby, głównie wątroba. Znajdziemy je także w żółtkach jaja, kakao, orzechach, soi i pieczywie pełnoziarnistym. Dobrym źródłem żelaza jest też natka pietruszki. W przypadku kłopotów z utrzymaniem właściwego poziomu żelaza w organizmie, należy pamiętać o spożywaniu tych pokarmów.

Comments are closed.