Zebra z brzoskwiniami

Jeżeli masz ochotę zaskoczyć swoich gości nietypowo wyglądającym deserem, koniecznie wypróbuj przepis na zebrę z brzoskwiniami. Jest obłędna i wygląda naprawdę pięknie.

– 5 jajek

– 120g drobnego cukru

– 80g mąki tortowej

– 1 proszek do pieczenia

– 2 łyżki kakao

– 3 brzoskwinie

– 250g masła

– 150g tłustego twarogu

– 150g cukru pudru

Na początku powinniśmy utrzeć jak zwykle żółtka z cukrem. Następnie do tego stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i ostrożnie wmieszamy je teraz w masę żółtek. Powstałe ciasto dzielimy teraz na dwie równe części i do jednej z nich wmieszamy teraz kakao. Teraz potrzebne nam będą dwa worki cukiernicze, jeden napełniamy jasnym, a drugi ciemnym ciastem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyciskać teraz będziemy kolejno pasy jasnego i ciemnego ciasta naprzemiennie z rogu do rogu. Następnie blachę wstawiamy do piekarnika 15 minut 180’C i pieczemy. Kiedy wyjmiemy ciasto, należy przełożyć je delikatnie na ściereczkę oprószoną cukrem i zrolować delikatnie. Tak niech stoi i się studzi. Miękkie masło należy w między czasie utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać twaróg, a na koniec wmieszać kawałki brzoskwiń. Następnie rozwijamy schłodzone ciasto i smarujemy je kremem, potem znowu ostrożnie zwijamy ze ścierką i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

Comments are closed.