Zasady dekorowania stołu

Jeśli nasz stół jest pokryty wzorzystym obrusem, powinniśmy nakrywać stół zastawą w jednolitym kolorze, nie powinna ona w takim wypadku mieć większych wzorków. Kolory oczywiście zawsze powinny być w stosunku do siebie dobrze dobrane. Niektórzy twierdzą, że jeśli nasz obrus na wgniecenia spowodowane tym, że przez długi czas nasz obrus leżał w szafie, to nie powinniśmy ich prasować, bo wtedy wszystko wygląda na bardziej świeże. Jest to jednak indywidualna kwestia naszego poczucia estetyki. Ustawiają talerze obiadowe i sztućce, powinniśmy wiedzieć, że każde nakrycie wymusza zostawienie pół metra przestrzeni dla każdej osoby. Zastawę kładźmy w odległości dwóch centymetrów od krawędzi stołu. talerze obiadowe kładźmy tradycyjnie – najpierw płaski talerz, a na nim talerz głębszy, czyli talerz przeznaczony do wkładania w niego bulionu. Sztuce należy układać po odpowiedniej stronie talerza. Czyli w takiej kolejności, w jakiej będą one używane. Najpierw więc ustawmy łyżki, następnie widelce i noże, nad talerzem należy układać łyżeczki do deseru.

Comments are closed.