Zagadkowe Ceviche

ceviche z łososia nie jest jeszcze dobrze znana, aczkolwiek niesamowicie smaczna i ciekawa. Każdy z nas choć raz w życiu powinien jej spróbować. Wbrew pozorom jakie budzi nazwa, składniki są dla nas dostępne i nie jest trudne aby ją dobrze przyrządzić. Udając się do sklepu powinniśmy zadbać zatem o: białą morską rybę, ostrą paprykę, pomidora, oliwę z oliwek, ocet, kolendrę, cebulę, sok cytrynę. Na początku myjemy dokładnie rybę i usuwamy z niej ości. Następnie moczymy ją dwukrotnie w solonej, zimnej wodzie, następnie w wodzie bez soli. Dalej musimy pokroić ją w drobne kawałki i marynujemy około dwóch godzin, do momentu aż ryba uzyska biały kolor. Po tym czasie do naczynia z rybą wlewamy sok z cytryny i w takiej marynacie zostawiamy całość na całą noc. Następnego dnia do całości dodajemy drobno posiekaną cebulkę, łyżkę octu, łyżkę posiekanej kolendry, tyle samo oliwy, sól i paprykę. Siekamy do wszystkiego jeszcze jednego pomidora dla złagodzenia ostrych smaków. Na sam koniec wkładamy wszystko do lodówki i chłodzimy, przed podaniem ceviche z łososia możemy bezpośrednio udekorować.

Comments are closed.