Jak zachować witaminy w warzywach?

Jeśli chcesz przygotowywać sobie warzywa i owoce liofilizowane w posiłkach gotowanych, musisz wiedzieć jak sprawić, aby zostawało w nich po gotowaniu maksymalnie wiele witamin i minerałów. Dbanie o to, aby z witamin nie wyparowało zbyt szybko to co najlepsze rozpoczyna się już na samym początku, czyli zaczyna się od mycia warzyw i owoców. Nie można moczyć ich zbyt długo, lepiej jest omijać gorącą wodę w celu umycia naszych warzyw i owoców, bo wtedy już pozbywamy się cennych składników mineralnych. Długie moczenie warzywa i owoców powoduje, że pozbywamy się w szybkim tempie witaminy C i witaminy B. Kiedy już nasze jedzenie jest gotowe, zjedzmy je natychmiast bez zwlekania. Sałatki, które znajdują się w chłodniach nie mają już tak wielu substancji odżywczych jak wtedy , kiedy są na świeżo spożywane. Kiedy kroimy owoce, trzeba je kroić tylko ostrymi nożami, bo tępe narzędzia powodują zgniatanie owoców. owoce liofilizowane i warzywa, które są zgniatane, szybko tracą wszelkie substancje odżywcze. Nie należy też ich trzeć.

Comments are closed.