Torcik z kremem mascarpone

Do przygotowania tego wyśmienitego torciku będziesz potrzebować:

– 5 jajek

– 120g drobnego cukru

– 1 opakowanie cukru wanilinowego

– 120g mąka jaglana

– 80g mąki ziemniaczanej

– 30g kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 50ml oleju

KREM:

– 500g mascarpone

– 2 torebki cukru wanilinowego

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 pomarańcza

– 200g kremówki śmietany

WYKOŃCZENIE TORTU:

– 200g kremówki

– 200g truskawek

– 1 torebka przejrzystej galaretki

Jajka należy ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. mąka jaglana przesiewamy z ziemniaczaną. Należy również wymieszać kakao z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej ubijając. Pod koniec należy dodać olej. Gładkie ciasto należy rozsmarować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika w 180’C na 10 minut. Kiedy ciasto się upiecze, należy delikatnie obrócić je na drugą stronę wykładając na wilgotną ściereczkę. następnie kiedy nie jest już gorące, zdejmujemy pergamin. Ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem i 2 torebkami cukru wanilinowego, a następnie dodajemy sok z pomarańczy i odrobinę otartej skórki pomarańczowej. Kremówkę ubijamy na sztywno i musimy wmieszać ją do kremu. Wystudzone ciasto smarujemy kremem i kroimy na długie paski odpowiadające szerokością wysokości tortownicy. jeden pasek rolujemy kremem do środka, a następnie wokół niego tak samo rolujemy kolejne paski. Całość układamy delikatnie w tortownicy i wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stężało. Po nocy ubijamy śmietanę kremówkę do wykończenia ciasta. Wyjmujemy nasz torcik i smarujemy całą jego powierzchnię kremówką. wierzch dekorujemy truskawkami czy innymi owocami i zalewamy galaretką- znowu odstawiamy do lodówki aby stężało. Pracochłonny torcik, ale jakże smaczny!!!

Comments are closed.