Szybkie tiramisu

Jeśli zaraz mają wpaść do Ciebie niezapowiedziani wcześniej goście i chcesz przyjąć ich mimo wszystko ładnie i smacznie, spróbuj naszego przepisu na ekspresowe tiramisu czekoladowe.

– 300g biszkoptów podłużnych

– 500g sera mascarpone

– 500ml kremówki

– 1 szklanki cukru pudru

– 200ml mocnej kawy

– 100ml amaretto

– 1 łyżka cukru brązowego

ciemna czekolada jako posypka

tiramisu czekoladowe:

Najpierw należy ubić śmietanę z cukrem pudrem aż do zgęstnienia. Porcjami cały czas ubijając dodajemy ser mascarpone, miksujemy dotąd aż masa będzie jednolita. Taką masę następnie wstawiamy do lodówki. Do zaparzonej kawy dodajemy likier amaretto i cukier brązowy, również chłodzimy. Na dno naszych pucharków czy kubeczków wrzucamy połamane skropione kawą biszkopty i na to dodajemy część masy serowej, znów powtarzamy biszkopty i tak do wyczerpania składników. Na koniec całość posypujemy startą czekoladą i ewentualnie jeszcze dekorujemy wedle uznania, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Comments are closed.