Szklane deski do krojenia

Deski do krojenia są dość trudne do wyczyszczenia. Jednakże powinno się je dokładnie czyścic, bo jeśli tego nie zrobimy, deski owe staną się siedliskiem miliona bakterii, które będą przechodziły na nasze jedzenie. Takie bakterie mogą być źródłem chorób układu pokarmowego i zatruć, które nie są przyjemne dla żadnego człowieka. by uniknąć tego problemu, można po prostu wybrać sobie w sklepie ze sprzętem AGD deski do krojenia szklane. Takie deski można bardzo skutecznie wyczyścić w zmywarce. Deski te jednak mają tę podstawową wadę, że można je łatwo porysować nożem i zniszczyć, ponadto łatwo ulegają stłuczeniu. Są to czynniki, które wpływają na to, że deski szklane do krojenia nie są zbyt popularne w naszych polskich kuchniach. Jeśli taka deska stłucze nam się podczas przygotowywania posiłku, może być źródłem wielu problemów, bo trzeba usunąć cały posiłek w obawie przed dostaniem się szkła do składników pożywienia, które znajdowały się w pobliżu. Znacznie bardziej trwałe są deski do krojenia drewniane.

Comments are closed.