Sypana szarlotka

Do przyrządzenia sypanej szarlotki będziesz potrzebować:

– 1 kg czerwonych jabłek

– 200g zimnego masła

– 1 szkl cukru

– 1 szkl mąki krupczatki

– 1 szkl kaszy manny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotek

Najpierw odkładamy dwa jabłka, a resztę z nich po umyciu obieramy i ścieramy na tarce, a grubszych oczkach, sok odciskamy. Wcześniej odłożone jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda, a następnie połówki tniemy na równe plasterki wraz ze skórką, która posłuży jako dekoracja. mąkę, cukier i kaszę, jak również proszek do pieczenia, wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy wszystko i dzielimy na 3 równe części. Zimne masło kroimy na cieniutkie plasterki. Po bokach małej tortownicy wcześniej wyłożonej papierem należy ułożyć plasterki jabłek ze skórką. Na dno naczynia wysypujemy część składników suchych i pokrywamy częścią startych jabłek i posypujemy połową cynamonu. Czynność powtarzamy, ostatnia warstwa to składniki suche, na których należy ciasno ułożyć plastry masła. Pieczemy naszą szarlotkę około 40 minut w 180’C, nie kroimy zanim nie wystygnie, inaczej się rozpadnie!

Comments are closed.