Sos serowo-kukurydziany

Sosy są świetnym dopełnieniem jeśli chodzi o mięsa, ale i makarony i inne przysmaki. Dziś prezentujemy przepis na bardzo prosty, ale jakże smaczny i zapomniany sos serowo-kukurydziany.

– Puszka kukurydzy,
– 1/2 l.wody,
– 1-2 kostki bulionu warzywnego,
– szklanka śmietanki 30%,
– 2 kostki sera topionego naturalnego lub ze szczypiorkiem,
– łyżeczka curry

Najpierw dokładnie odsączamy zalewę z kukurydzy. Najlepiej po prostu użyć do tego sitka aby zalewa zeszła z kukurydzy. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostki bulionu, zagotowujemy kilka minut na wolnym ogniu. Następnie do tego bulionu ścieramy bardzo dokładnie kukurydzę, wlewamy szklankę śmietany, a także dodajemy dwie kostki sera topionego. Cały czas mieszamy nasz sos serowo-kukurydziany i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Wyłączamy, doprawiamy curry i smakujemy. Sól raczej w tym zestawie smaków jest już zbędna ale warto dostosować to do swoich potrzeb. Smacznego!

Comments are closed.