Sos kurkowy

Sos kurkowy idealnie nadaje się do kaszy gryczanej, ale oczywiście nie tylko. Jeśli chcecie spróbować, poznajcie nasz przepis:

– 400g kurek

– 60g masła
– 1 cebula
– 150ml śmietany 30%
– 1 łyżka mąki pszennej– sól, pieprz

Najważniejsze aby bardzo dokładnie wyczyścić kurki na Sos kurkowy, gdyż mają one w sobie mnóstwo piasku, a także drobnych robaczków. Musimy je zatem kilkakrotnie solidnie i dokładnie wypłukać i osuszyć. Następnie kiedy są już wymyte, kroimy je w drobne kawałeczki i gotujemy około 20 minut. Następnie odcedzamy, a na patelni rozgrzewamy masło, na którym będziemy szklić wcześniej posiekaną drobno cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy następnie grzyby i znów podsmażamy. Podlewamy całość wodą i dusimy około 15-20 minut. W między czasie mieszamy dokładnie mąkę ze śmietaną i wlewamy całość do sosu. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

Comments are closed.