Rogaliki z mąki sojowej

Rogaliki z mąki sojowej mogą być idealną przekąską lub drugim śniadaniem dla Waszych pociech idących do szkoły po wakacjach. Z pewnością przyda im się zdrowy i domowy posiłek. Oto lista składników:

– 400 g mąki pszennej
– 200 g mąki sojowej
– 8 łyżek miodu płynnego
– 10 łyżek ciepłej wody
– 50 g drożdży świeżych
– 200 ml mleka- 100 g masła
– 2 jajka
– 150 g cukru

– 300g kremu kokosowego z alkoholem

– 2 jajka do smarowania rogalików przed pieczeniem

Do niewielkiego naczynia wlewamy letnią wodę, wrzucamy drożdże oraz cukier. Teraz należy to dokładnie rozmieszać i następnie dodać mąki pszennej, zrobić rozczyn i odstawić. Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, a także sojową, następnie do tego dodajemy nasz rozczyn oraz rozpuszczoną wcześniej letnią margarynę. Teraz należy zmieszać dokładnie jajka z mlekiem i dodać do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy jeszcze miód. Wyrabiamy dokładnie ciasto i pozostawiamy je pod przykryciem na około godzinę w ciepłym miejscu. Następnie po tym czasie rozdzielamy nasze ciasto na kilka części ( z tych proporcji sześć) i rozwałkowujemy niewielkie placuszki. Następnie każdy placek tniemy jeszcze na kilka części, na nich układamy nasz krem kokosowy, bądź każde inne wymyślone przez nas nadzienie i zwijamy rogaliki. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia i to na niej układamy nasze rogaliki, nie za blisko aby się później nie sklejały. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem aby były złociste i chrupiące i pieczemy 20 minut 170’C. Smacznego!

Comments are closed.