Rabarbar w ciasteczku

Niewielu z nas pamięta zapewne czasy, kiedy rabarbar obmywało się wodą, zanurzało w cukrze i chrupało zdrowo i smacznie. Teraz jednak niewielu z nas tak robi. Możemy natomiast wrócić do czasów dzieciństwa robiąc pyszny placek z rabarbarem. Wystarczy nam do tego 350g mąki, pół szklanki cukru, 2 jajka, łyżka cukru wanilinowego, szklanka mleka lub maślanki, około 5-6 łodyg rabarbaru, pół szklanki oleju z pestek winogron i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Kiedy mamy te składniki, możemy wziąć się za pieczenie. Najpierw obieramy rabarbar i kroimy na drobne kawałeczki, następnie miksujemy mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia i maślankę. Kiedy składniki dobrze się połączą należy dodać olej i znowu pomieszać. Ciasto powinno być na tym etapie gęste, do niego dodajemy połowę kawałków rabarbaru i znowu mieszamy. Taką częśc wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym masłem i wysypanym mąką. Na wierzch dodajemy pozostałą część rabarbaru i ewentualnie przygotowaną przez nas dodatkowo kruszonką. Pieczemy w temp. Około 170-180 ?C przez 45 minut.

Comments are closed.