Przechowywanie chleba

Każdy z nas potrafi być wyraźnie rozczarowany jeśli okazuje się, że dobry chleb, który miał ochotę zjeść na śniadanie okazuje się już niezdatny całkowicie do jedzenia. Jak zapobiegać psuciu się chleba? Jeśli chcesz go przechowywać przez bardzo długi czas, możesz zamknąć go w folii, jednak warto wtedy zrobić chociażby małe dziurki nożem w owej folii po to, aby dobry chleb miał zapewniony dostęp do powietrza. Aby zachować świeżość w chlebie można także włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Chlebak zawsze powinien być przewiewny. Jeśli nie zabezpieczymy pudełka, w którym trzymamy chleb przed niedostawaniem się do środka powietrza, będziemy musieli liczyć się z ryzykiem powstawania pleśni na chlebie i na wszystkich przedmiotach, które będą znajdowały się w chlebaku. Jeśli nawet wrzucasz do chlebaka jabłko, powinno ono leżeć tam góra jedną dobę, później już zacznie pleśnieć, a wraz za jabłkiem zacznie pleśnieć chleb i ścianki piekarnika. Jednorazowo powstająca pleśń jest utrapieniem już do końca żywotności danego przedmiotu.

Comments are closed.