Penne z łososiem i rozmarynem

Oto kolejny przepis na obiad, bądź kolację z użyciem makaronu.

– 500g makaronu penne lub innego

– 250g łososia wędzonego

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 200g śmietany 18%

– parmezan

– kilka oliwek lub kaparów

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– pieprz, sól, rozmaryn

Makaron gotujemy tradycyjnie jak na opakowaniu, w tym czasie rozgrzewamy również na patelni oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojony czosnek. łososia dzielimy na kawałeczki i dorzucamy do patelni z cebulą, dodajemy śmietanę i podgrzewamy około 5 minut. Następnie wrzucamy oliwki lub kapary i doprawiamy do smaku. Na koniec ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z naszym sosem, posypujemy startym serem i układamy świeży rozmaryn. Smacznego!

Comments are closed.