Panna cotta z malinami

Lubisz lekkie, ale i oryginalne desery z owocami? Wypróbuj koniecznie nasz przepis na pyszną panna cottę:

– 200ml kremówki – śmietana

– 50g cukru

– laska wanilii

– 2 łyżeczki żelatyny

– 250ml jogurtu naturalnego

– 500g malin

– 3 łyżki cukru pudru

Z laski wanilii należy najpierw wyjąć miąższ, następnie miąższ mieszamy z kremówką i cukrem, wszystko razem gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż się wszystko rozpuści. Żelatynę należy zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie kiedy już napęcznieje rozprowadzamy odrobiną gorącej śmietany. Laskę wanilii należy teraz usunąć, żelatynę wlewamy di śmietany, mieszamy i dokładnie przecedzamy przez sitko. Następnie miksujemy całość z jogurtem naturalnym i taką masę wylewamy do 4 kubeczków lub filiżanek o kształcie babeczek, takie wrzucamy na 4 godz do lodówki. Część malin po umyciu miksujemy z cukrem pudrem i przecieramy ewentualnie przez sitko, następnie wyjmujemy nasze kubeczki, wybijamy panna cottę na talerzyki i polewamy sosem, wokół układając jeszcze resztę całych malin. Smacznego!

Comments are closed.