Omlet z mozzarellą

Omlet to zdecydowanie najlepsza opcja, jeśli chodzi o menu śniadaniowe. Omlety można podawać na mnóstwo sposobów. Dziś przedstawiamy omlet z mozzarellą oraz pomidorami.

– 2 duże jajka
– 2 łyżki mąki pszennej- 1 kulka mozzarelli
– 1 nieduży pomidor- sól ziołowa lub przyprawa do pomidorów
masło klarowane do smażenia

Najpierw oczywiście oddzielamy białka od żółtek. z białek należy teraz ubić pianę na sztywno, a następnie dodać do niej żółtka i potem jeszcze mąkę. Dokładnie mieszamy składniki ze sobą i rozgrzewamy patelnię, a na niej masło klarowane. Kiedy patelnia jest już rozgrzana możemy wylać naszą gotową masę jajeczną. Mozzarella i pomidor powinien być pokrojony w 3 lub 4 grubsze plastry przez całą średnicę i układamy je na samym środku naszego omleta naprzemiennie. Przyprawiamy wedle uznania ulubionymi ziołami i smażymy na wolnym ogniu aż omlet z mozzarellą od spodu się zarumieni. Następnie kiedy spód będzie już zrumieniony, boki omleta składamy do środka jak naleśnik i przewracamy go na drugą stronę, tu też ma się zrumienić i gotowe! Polecamy użyć dla wzbogacenia smaków różnego rodzaju sosów. Pychota!

Comments are closed.