Murzynek z wiśniami na deser

Elementy składowe to ciasto i krem.

Ciasto:

7 jaj + 1½ szklanki cukru – ubić

2 łyżeczki proszku

1,5 szklanki kartoflanki – dodać do ubitych jajek

2-3 łyżki kakao

Piec około 20-30 minut

Krem budyniowy:

¾ litra mleka

3 łyżki kartoflanki

3 łyżki mąki

1½ szklanki cukru

cukier trzcinowy

2-4 żółtka

Czynności: połowę mleka zagotować z cukrem, pozostałą część dobrze wymieszać z mąką i żółtkami i dodać do zagotowanego mleka – ugotować budyń. Następnie ¾ kostki masła i margaryny utrzeć i dodać do tego osłodzony budyń

Polewa:

½ kostki palmy

3 łyżki wody

½ łyżki cukru

3 łyżki kakao

Czynności: margarynę rozpuścić, dodać cukier trzcinowy, wodę i kakao, dobrze wymieszać i gotować około 3-5 minut

Biszkopt rozkroić, przełożyć kremem (około 2/3 kremu), resztę kremu rozsmarować na wierzchu, posypać orzechami i wiśniami, można też rodzynkami i polać polewą.

Comments are closed.