Lekka beza z owocami

bezy z kremem budyniowym jeszcze kilka lat temu można było kupić w sklepach spożywczych zwykle na wagę, miały one kształt standardowych różyczek. Teraz jednak ciężko je znaleźć, dlatego możemy robić desery na bazie bezy we własnym domu. Lista zakupów nie jest zbyt obszerna: potrzeba nam 4 białka, łyżeczkę soku z cytryny, 250 ml śmietany kremówki- 30%, 175g cukru i ulubione owoce- około 400g. Na początku należy ubić puszystą i sztywną pianę z białek. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier, ciągle miksujemy aby piana się nie zepsuła, następnie dodajemy powoli sok z cytryny i mieszamy. Teraz czas zająć się blaszką do pieczenia- wykładamy ją papierem do pieczenia i na to wykładamy naszą masę. Blachę z masą wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 125?C i pieczemy przez 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 115 i pieczemy przez 2 godziny. W między czasie ubijamy śmietanę, dodajemy opcjonalnie cukier, jednak nie jest to konieczne. Bitą śmietanę nakładamy na upieczone schłodzone bezy z kremem budyniowym i układamy owoce. Smacznego!

Comments are closed.