Lasagne

Jeśli lubicie od czasu do czasu na obiad zjeść coś innego niż kotlety schabowe lub mielone, polecamy koniecznie przyrządzenie dania takiego jak lasagne.

– 400g makaronu lasagne

– 250g pieczarek

– 500g mielonej wołowiny

– 2 cebule

– 500g pomidorów

– 450g sera żółtego startego do zapiekania

– po 2 łyżki mąki, masła i oliwy

– 1,5 szkl mleka

– sól, pieprz, dziki czosnek, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano

Makaron należy ugotować według załączonego do paczki przepisu. Po ugotowaniu i ostudzeniu rozkładamy płaty makaronu tak aby się nie sklejały. Po umyciu pieczarek i obraniu cebuli, kroimy je na dość drobne kawałeczki, a następnie smażymy cebulkę na patelni, dodając po chwili również pieczarki, mięso, dziki czosnek, przyprawy oraz drobno pokrojone pomidory. Całość dusimy około 30 minut na wolnym ogniu. W tym czasie z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, dodajemy mleko i podgrzewamy. kiedy zastygnie doprawiamy go gałką muszkatołową, solą, pieprzem, czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy na dno warstwę makaronu, następnie sos beszamelowy, sos mięsny, a dalej ser żółty. całość posypujemy serem aby powstała ładna i smaczna skorupka i pieczemy pod przykryciem 30 minut w 180’C.

Comments are closed.