Kurczak i frytki z kalarepy

Oto przepis na pysznego kurczaka oraz frytki nie ziemniaczane, lecz wspaniałe i zdrowe frytki z kalarepy!

– 4 filety z kurczaka
– 12 listków szałwii
– 12 plasterków wędzonego boczku– Sól, pieprz
– 2 duże kalarepy lub 3 średnie
– ½ kostki masła

Filety najpierw oczywiście myjemy i kroimy na drobniejsze kawałeczki, następnie każdy z nich solimy i pieprzymy. Siekamy drobno szałwię i nacieramy nią kurczaka. Każdy kawałek fileta owijamy plastrem boczku. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy nasze kawałki mięsa, smażymy z każdej strony kilka minut. Kalarepę myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plastry i paski jak kartofle. Na innej patelni topimy masło i wrzucamy nasze kawałki kalarepy. Smażymy na złoty kolor jak frytki około 15 minut. Odcedzamy i solimy. Danie szybkie i przepyszne!

Comments are closed.