Krótkie gotowanie

Jakie potrawy należy szybko i krotko gotować by zagwarantować dietetyczny catering dla firm? Przede wszystkim warzywa z puszki nie zasługują na długotrwale ich gotowanie. Należy je jedynie podgrzać, bo chodzi tylko i wyłącznie o nadanie im odpowiedniej temperatury. Poza tym świeże grzyby to również nie jest materiał, który zasługuje na to, aby go podgrzewać przez bardzo długi czas. Cebula dymka w przeciwieństwie do tradycyjnej cebuli również nie zasługuje na rozgotowywanie i smażenie do granic możliwości, należy pamiętać o tej różnicy. Jeśli dodajemy do potraw orzechy, powinny one być wrzucone do garnka na końcu, bo powinny być kruche. Orzechy nie powinny zmięknąć pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli chodzi o warzywa, na długie gotowanie nie powinny być narażone te najbardziej delikatne części warzyw, czyli kiełki przede wszystkim – tracą smak i substancje odżywcze przy przegotowaniu, w przeciwieństwie do mięsa, które powinno być gotowane maksymalnie długo. Podobnie jest ze świeżymi owocami. Należy tylko nadać im odpowiednią temperaturę i można zastosować w menu jako dietetyczny catering dla firm.

Comments are closed.