Kawowe tiramisu

Czas na deser, zatem serwujemy kawowe tiramisu

– 200g cukru pudru

– 4 jajka

– cukier wanilinowy

– 500g sera mascarpone

– 3 filiżanki mocnej parzonej kawy

– 2 kieliszki likieru amaretto

– podłużne lub inne większe biszkopty

– kakao do posypki

Darmowy przepis na kawowe tiramisu:
Najpierw naszą zaparzoną kawę mieszamy z likierem, wlewamy do głębokiego talerza i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie możemy zająć się innymi rzeczami, czyli ubijamy na biało nasze żółtka z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym. Porcjami dodajemy do tego ser i ucieramy całość na masę. Białka należy ubić na sztywno z cukrem, a następnie delikatnie zmieszać z serem. Biszkopty delikatnie nasączamy w kawie i wykładamy nimi kolejno dno naszego naczynia szklanego, następnie na warstwę biszkoptów wylewamy część sera i posypujemy przez sitko kakao. Powtarzamy całość od początku i po skończeniu warstw deser wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na noc.

Comments are closed.