Jabłkowe placuszki z boczkiem

Jeśli lubicie nietypowe połączenia kulinarne, koniecznie spróbujcie tego przepisu, bo jest naprawdę obłędny! Składniki na placki z boczkiem:

– 3 jabłka

– 6 plasterków boczku wędzonego

– 3 czerwone cebule

– 200ml maślanki

– 4 łyżki oleju

– 2 łyżki soku z cytryny

– 3 gałązki majeranku

– 30dkg mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 jajka

– sól

Najpierw myjemy i obieramy jabłka. należy je wydrążyć, robimy to ostrożnie aby nie zepsuć ścianek owoców. następnie kroimy je w plastry o grubości około 1 cm i skrapiamy sokiem cytrynowym aby nie ciemniały. liście majeranku należy posiekać drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka. boczek należy pociąć na połówki i podsmażyć na chrupko. na pozostałości tłuszczu z boczku podsmażamy delikatnie naszą cebulkę i dodajemy majeranek. zdejmujemy z ognia i podtrzymujemy w cieple. następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia wbijamy jajka i wlewamy maślankę, szczyptę soli, całość mieszamy mikserem na gładkie ciasto. na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kolejno plasterki jabłek, a na nie łyżką ciasto i formujemy owalne placki z boczkiem. tak smażymy na rumiano a następnie na każdy placek nakładamy cebulkę i boczek. całość razem mocno podgrzewamy i gotowe!

Comments are closed.