Jabłka i frykadelki

Jeśli masz ochotę na swojskie danie, skuś się koniecznie na frykadelki z duszonymi jabłkami.

– 1 kg ziemniaków

– 1 cebula

– 50dkg metki wieprzowej

– 1 jajko

– pieprz i sól

– majeranek

– 3 łyżki oleju

– 10 dkg szalotek

– 2 jabłka

– 1/8 l bulionu warzywnego

– 200 ml mleka

– 3 dkg masła

– starta gałka muszkatołowa

Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je około 20 min. w osolonej wodzie. w tym czasie obieramy i siekamy cebulkę, a metkę wieprzową mieszamy z jajkiem i cebulką. następnie przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. z całej masy formujemy owalne kotleciki i lekko spłaszczamy je dłonią. Rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy frykadelki , smażymy je na rumiano około 15 minut. W tym czasie oczywiście obracamy aby się nie przypaliły. Szalotki należy obrać i pokroić na połówki, jabłka myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych, następnie kroimy w grube plastry. Na patelni znów rozgrzewamy olej i układamy szalotki oraz jabłka. całość krótko podsmażamy i przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Podlewamy następnie bulionem i dusimy jeszcze około 3 minut. Ziemniaki należy odcedzić i przecisnąć przez praskę, następnie ucieramy je z mlekiem i masłem. Tą część przyprawiamy jeszcze solą i gałką muszkatołową. Frykadelki wykładamy na talerze i podajemy z duszonymi jabłkami i szalotkami oraz puree.

Comments are closed.