Grzyby duszone w śmietanie

Sezon dla grzybiarzy robi się coraz bardziej obfity w niesamowite zbiory i piękne okazy grzybów. Jeśli lubicie grzyby i wszelkie potrawy z nimi związane, koniecznie wypróbujcie przepis na duszone w śmietanie grzyby candida.

– 1 kg maślaków
– 2 małe cebulki
– 2 łyżki masła
– 3/4 szklanki śmietany 18%
– 1 łyżeczka mąki pszennej- sól morska
pieprz biały

Na początek oczywiście zajmujemy się bardzo dokładną selekcją oraz czyszczeniem grzybów. Musimy je dokładnie wypłukać i osuszyć, a także zdjąć z nich skórkę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i siekamy dość drobno cebulę oraz nasze grzybki. Cebulkę należy zeszklić a następnie dodać do tego nasze grzyby candida, nie dolewamy wody, dusimy pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu i doprawiamy. Następnie dolewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut. Do pozostałej śmietany dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie dolewamy do grzybów. Zagotowujemy mieszając i gotowe!

Comments are closed.