Gotowanie warzyw

eko warzywa ogrodowe powinny być gotowane w naczyniach wykonanych ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna nie może być zastąpiona w tym celu aluminium, bo jeśli gotujemy warzywa i owoce w garnkach aluminiowych, musimy liczyć się z tym, że stracą one wszelkiego rodzaju witaminę C, wapń, kwas foliowy. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet, które będą i są w ciąży. Dzięki kwasowi foliowemu dziecko z powodzeniem zbuduje sobie układ nerwowy. Kwas foliowy pozytywnie ponadto działa na nasz układ nerwowy, a więc na układ nerwowy osób, które spożywają ów kwas foliowy. Jeśli nie mamy garnków ze stali nierdzewnej, można używać garnków emaliowanych oraz garnków ze szkła. Ponadto, gotując potrawy, nie zalewajmy ich wodą w zbyt dużej ilości. Ilość wody powinno ograniczać się do niezbędnego minimum. Gotując brokuły można na przykład nalać do garnka tylko tyle wody, aby eko warzywa ogrodowe mogły się sparzyć. Należy takie danie gotujące się w garnku przykryć przykrywka i pozwolić się zawartości dusić. Inna zasada odnosząca się do gotowania i przechowywania potraw odnosi się do przechowywania mleka – nie można go przechowywać w przezroczystych opakowaniach.

Comments are closed.