Cukinia bez panierki

Sezon na cukinie niedawno się rozpoczął zatem koniecznie musicie wykorzystać te cudowne warzywa i zajadać je jak najczęściej bo są bardzo zdrowe i smaczne! Oto bardzo prosty i szybki sposób na świetną cukinię.

– 3 średnie cukinia

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

czosnek granulowany

przyprawa do grilla lub mięs ( jakaś o wyrazistym smaku)

Najpierw dokładnie myjemy nasze cukinie, wycieramy i kroimy w plastry o szerokości około 7mm- nie za grube gdyż będą się bardzo długo smażyły. Następnie wszystkie z nich należy oprószyć dosyć solidnie wcześniej wymienionymi przyprawami, bądź również innymi wedle gustu i fantazji. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju aby nasze cukinie mogły się w nim prawie całe zanurzyć i kiedy olej jest gorący smażymy cukini. Po smażeniu kiedy stają się miękkie wykładamy je na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz i gotowe! Idealne do potraw z grilla jako przekąska!

Comments are closed.