Co jedli przodkowie

Jeśli chcemy dowiedzieć się więcej o naszych korzeniach, organizacja imprez dla firm powinna doskonale oddać całą historię tego co jedli nasi przodkowie. Podstawą pożywienia Słowian zamieszkujących dzisiejsze tereny Polski, o od których to my pochodzimy było proso, jęczmień, wcale nie ziemniaki. Jedliśmy też dziczyznę, a także grzyby, które mogliśmy uzbierać sobie w lesie oraz miód. Miodem słodzono wszelkiego rodzaju posiłki. Do miodu dodawano także piwo. Piwo przed wiekami było doskonale znane, jednakże nie miało bąbelków i nie było tak intensywne jak dziś w smak chmielu. Można powiedzieć, że piwo sprzed wieków to dzisiejsze maksymalnie rozwodnione piwo z sokiem bez bąbelków – jednym słowem, grzaniec. Słowianie hodowali oczywiście również zwierzęta, najczęściej były to krowy. Krowy te były małe, czerwone, krępe. Z ich mleka tworzono masło, śmietanę, a także twarogi i oczywiście wydobywano mleko, które było pite tak jak woda. Dlatego też mogliśmy przeżyć. Do tego dochodziły jeszcze warzywa z lasu. W lesie najchętniej zbierano jagody, zioła, a także owoce jałowca a to powinna przewidzieć organizacja imprez dla firm, starająca się o przywrócenie tradycji ludowych na eventach.

Comments are closed.