Biszkoptowiec w paski

Jeśli lubisz ciekawie wyglądające ciasta, wypróbuj nasz przepis na pyszny biszkoptowiec. Potrzebujesz:

– 6 jajek

– 220g cukru

– 220g mąki tortowej

– 20g kakao

– 250g śmietany kremówki

– 50g cukru

– 1 śmietan fix

– 200g twarogu śmietankowego

– 1 cukier wanilinowy

– 250g moreli z puszki

Najpierw należy utrzeć żółtka z połową cukru. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Masy łączymy ze sobą delikatnie i wprowadzamy powoli przesianą mąkę. Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części i do jednej z nich należy teraz wmieszać kakao. dwie blaszki musimy teraz wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciasta ciemne wykładamy do jednej blaszki, a dwie porcje białego ciasta do drugiej blachy. pieczemy około 8 minut w 200’C. Kiedy ciasta wystygnie, korpus biały należy rozkroić na dwie równe części. śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. 2/3 śmietany należy teraz wymieszać z twarogiem, cukrem wanilinowym i pokrojonymi w kostkę morelami. Następnie jeden jasny korpus smarujemy połową kremu śmietanowego, przykrywamy ciemnym ciastem, smarujemy drugą warstwę kremu i układamy drugie białe ciasto. lekko dociskamy, a boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałą ubitą śmietaną. Za pomocą widelca możemy zrobić na niej estetyczne wzorki. Resztę moreli wykorzystujemy do dekoracji, następnie pozostawić ciasto w lodówce do zastygnięcia.

Comments are closed.