Bigos

Jednym z ciekawszych dań przyrządzanych w Polsce od wieków jest bigos domowy. Jest to danie, które ma tradycje szlacheckie, bowiem to właśnie bez bigosu nie mogło odbyć się żadne polowanie. Podobnie jest dzisiaj – każda impreza plenerowa równa się bigos przypiekany na patelni – przypiekany na patelni, mimo że pierwotnie jest on oczywiście gotowany w wielkim garze. bigos domowy przyrządzany na ognisku najlepiej smakuje, jeśli w owym ognisku pali się drewnem pachnącym, czyli owocowym. Wtedy dobrze jest także upiec chleb do bigosu na tymże ognisku – w naszej tożsamości niemal zapisało się uwielbienie do dymu wyczuwanego z chleba pieczonego na ognisku. Kuchnia polska nie mogłaby obyć się jednakże nie bez kapusty, aczkolwiek stanowi ona integralną jej część, której pominąć nie można podczas prowadzania staropolskiej restauracji, ale bez mięs. Ze względu na nasz klimat, Polacy uwielbiają gotowane, pieczone, smażone mięsa, bo zimy nas nie rozpieszczają i potrzebujemy tego, co tłuste. Restauracje powinny bazować na tradycji i ugaszczać swoich gości podawaniem prosięcia faszerowanego kaszą, która jest kolejnym składnikiem typowo polskim.

Comments are closed.