Babka jogurtowa

Macie chęć na jakiś inny, nieznany przepis deserowy, który z pewnością zaskoczy niejednego z Twoich gości? Przedstawiamy przepis na grecką babkę jogurtową!

– 20dkg gęstego jogurtu greckiego

– 10 dkg pistacji

– 20 dkg masła

szczypta soli

– 24 dkg cukru

– 4 jajka

– 25 dkg mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

– sok z dwóch cytryn

– 13 dkg miodu

– tłuszcz i mąka do formy

Niesolone pistacje należy dosyć drobno posiekać. Masło ucieramy ze szczyptą soli i cukrem, aż masa zrobi się puszysta i jasna. Ucierając wbijamy też kolejno jajka, następnie do masy dodajemy naprzemiennie pistacje oraz mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wylewamy jogurt i dobrze mieszamy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószymy mąką. Teraz należy przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawiamy do piekarnika 200’C na 45 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy do ostudzenia, potem sok z cytryny gotujemy z miodem, nakłuwamy długim patyczkiem babkę w wielu miejscach i polewamy syropem miodowym. Smacznego!

Comments are closed.