Alkohole góralskie

Na Podhalu pije się dużo. Do legend przechodzą wielkie posiadówy przy góralskiej muzyce, zakrapiane suto alkoholem. restauracje kielce w Polsce znane są obecnie być może z tego, że rozcieńczają piwo, jeśli jednak trafimy do takiej, która jest prowadzona przez rodowitego górala z duszą, na pewno nie wyjdziemy stamtąd trzeźwi jeśli akurat trafimy na większą imprezę. Jednym z najbardziej znanych elementów kuchni góralskiej jest oscypek. Jego produkcja często jest tajemnicą rodzinną. Oscypek wyrabia się z owczego mleka. Nikt tak naprawdę nie wie, jak dokładnie przebiega procedura wyrobu najlepszego oscypka, bo przepis jest naprawdę chroniony przez każdy ród wyrabiający swoje oscypki, warto jednak wiedzieć, że w związku z tym smak oscypka wszędzie może być inny. Ser jest moczony w zimnej wodzie, która powinna być mocno osolona. Następnie wędzi się go nad żywym ogniem. Nie wolno maczać go w kawie i innych płynach, które nadawałby oscypkowi rozmaitych kolorów. Tak niestety często robią restauracje, jednakże nie są to na pewno restauracje kielce, które mają europejski atest na oscypka. Oscypki prawdziwe są wędzone przez około dwa tygodnie w skrajnej postaci. Dlatego właśnie tak pięknie pachną dymem – nie można ich przyrządzić w domowych warunkach. Po wygotowaniu owego sera, wygnieceniu go i uformowaniu, odcedzeniu wody, zawiesza się go w drewnianej szopie, gdzie wędzie się w dymie z ogniska.

Comments are closed.